merkez-bankas-kredi-kart-analizi-ve-nemi-en-gncel-veriler

Merkez Bankası Kredi Kartı Analizi ve Önemi – En Güncel Veriler

Merkez Bankası, bireysel kredi kartları borç bakiyesi bulunan 28 milyon aktif kart kullanıcısının yaklaşık yarısının 25 bin liranın altında bakiyeye sahip olduğunu açıkladı. Tutarlar yükseldikçe kişi sayısının azaldığı ve 150 bin liranın üzerinde borcu bulunan kullanıcı sayısının toplam içerisindeki payının yüzde 9 olduğu belirtildi. Bu grubun toplam bireysel kredi kartları tutarı içerisindeki payının ise yüzde 50’yi aştığı ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yer alan “Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması” başlıklı analizde, TCMB’nin kredi kartı azami akdi faizlerinde bakiyeye göre farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ettiği ve iç talepteki dengelenmeye katkı verdiği belirtildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programını açıklamasıyla halihazırda borçları gecikmiş bireylerin bu sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesinin sağlandığı vurgulandı. “Kurumlar arası eş güdümle alınan makroihtiyati tedbirler ile dezenflasyon süreci destekleniyor” denildi.

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Makro Finansal Analiz Müdürlüğü Uzmanı Kübra Bölükbaş, Makro Finansal Analiz Müdürü Mehmet Selman Çolak ve Başdanışman Eren Ocakverdi tarafından hazırlanan bir analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğüne dikkat çekilerek, yıllık büyüme oranının yüzde 180’e kadar yükseldiği belirtildi. Analizde, bireysel kredi kartları bakiyelerine ilişkin çeşitli dağılımların incelendiği ve kart kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğu, toplam bakiyenin az sayıda ve yüksek tutarlarda borç bakiyesine sahip kullanıcılarda yoğunlaştığı görüldü.

Bireysel Kredi Kartları ve Gelir Profili

Analizde, bakiyelerin kart kullanıcıları bazında gösterdiği farklılaşmanın, aynı zamanda bireylerin gelir profilleriyle de büyük ölçüde uyum arz ettiği belirtildi. Gelir arttıkça bireysel kredi kartları bakiyelerinin de yükseldiğine dikkat çekilerek, yüksek bireysel kredi kartları bakiyelerinin aylık brüt gelir dağılımının üst diliminde yoğunlaştığı vurgulandı. Bu durumun, bireysel kredi kartları kanalından borçlanmayı ve tüketimi teşvik ettiği, ancak kredilendirme motivasyonunu azaltacak düzenlemelere ihtiyaç olduğu belirtildi.

Sonuç olarak, TCMB’nin kart bakiyesine göre kredi kartı azami akdi faizlerinde farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı hedeflediği ve iç talepteki dengelenmeye katkı verdiği belirtildi. BDDK’nin asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programı açıklaması ile halihazırda borçları gecikmiş bireylerin bu sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesinin sağlandığı ifade edildi. Kurumlar arası eş güdümle alınan makroihtiyati tedbirler ile dezenflasyon süreci desteklendiği analizde öne çıkan noktalar arasında yer alıyor.