İstanbul Enerji Forumu, Enerji Dönüşümü Finansmanı Analizi
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin enerji alanındaki hedeflerine dikkat çekti. Lopez, Türkiye’nin 2053’e kadar sıfır karbon hedefine ulaşma hedefini vurgulayarak, enerji güvenliğinin cari denge için kritik olduğunu söyledi. Aynı zamanda rekabetçi olmanın, talebi karşılamanın ve enerji güvenliğini sağlamanın önemine vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da enerjide tam bağımsız bir Türkiye hedeflediklerini belirtti. İstanbul Enerji Forumu’nun sektörün geleceğine yön vereceğini vurguladı. Bakan Bayraktar elektrik ihtiyacının rüzgar ve güneş enerjisiyle karşılandığını belirtti. İletişim Başkanı Altun ise Türkiye’nin enerji alanındaki yatırımlarla küresel adalet ve özgürleşme mücadelesi verdiğini ifade etti.
Enerji bakanları, İstanbul Enerji Forumu’nda bölgesel işbirliğinin önemini vurguladı. Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Sorokin, Türkiye’nin enerjide merkez ülke olmasının önemini vurguladı. AA Genel Müdürü Karagöz ise küresel enerji piyasalarında güvenilir bilgiye erişim sağlama misyonuyla hareket ettiklerini belirtti.
İstanbul Enerji Forumu kapsamında düzenlenen “Enerji Dönüşümünün Finansmanı: Beklentiler ve Öncelikler” panelinde Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’nin enerji dönüşümünde atılımlar yapacağını belirtti. Ayrıca ihracatçı şirketlerin rüzgar enerjisiyle canlı bir endüstri kurduğunu ve devletin yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapacağını söyledi.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ülke Başkan Vekili Şule Topçu Kılıç, EBRD’nin Türkiye’deki enerji sektörü projelerine verilen finansman hakkında bilgi verdi. Verilen finansmanın yeşil dönüşüm veya yenilenebilir enerjiyle ilgili olduğunu belirterek, Türkiye’nin karbonsuz hedeflerine destek verdiklerini vurguladı.
Uluslararası Finans Kurumu Orta Doğu, Orta Asya, Türkiye’den sorumlu Altyapı ve Doğal Kaynaklar Bölge Müdürü Marieme Travaly, sürdürülebilir enerjiye geçişin önemine dikkat çekti. Travaly, enerji ihtiyacının arttığı pazarlarda iklim hedeflerini ve ihtiyaçları dikkate aldıklarını belirtti.
Enerji Piyasaları İşletme AŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas, üreticilerin risklerini azaltmaya çalıştıklarını ve finansman konusunda destek verdiklerini ifade etti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Sanayi Programı Lideri Değer Saygın, sanayide karbonsuzlaşma için daha fazla finansmanın gerekliliğine dikkat çekti. Sektörün karbon emisyonlarının büyük bir kısmını oluşturduğunu ve bu nedenle karbonsuzlaşmanın kilit rol oynadığını belirtti.
İstanbul Enerji Forumu’nda ele alınan konular, enerji dönüşümü ve finansmanı açısından önemliydi. Türkiye’nin enerji sektöründeki hedeflerine ulaşması için kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, yenilenebilir enerji ve karbonsuzlaşma konularında daha fazla yatırımın gerekliliği vurgulandı. Bu tür forumlar, enerji sektörünün geleceğine yönelik stratejilerin belirlenmesine katkı sağlıyor.