Suriye’deki Sıcak Gelişmeler 2025 Bütçe Maratonunu Etkiledi
TBMM’de 12 günlük bütçe maratonu dün özel oturumla başladı. Türkiye’nin 5 ilkeli tutumunu TBMM Başkanı açıkladı. Suriye’deki olağanüstü gelişmeler de oturuma yansıdı. 2025 bütçesine ilişkin dünkü özel oturuma, AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Âlâ, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, DEM Parti Eşbaşkanları Tülay Hatımoğulları ile Tuncer Bakırhan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan da katıldı.
Bahçeli Önde, Arıkan ve Dervişoğlu Salona Geldi
Salona ilk gelen Bahçeli oldu. Sonra gelen Arıkan, Dervişoğlu, Özel ve AK Partili yöneticiler, Bahçeli’nin yanına giderek tokalaştı ve hatır sordu. Özel ayrıca tüm partilerin genel başkan ve grup başkanvekilleriyle selamlaştı.
Gölge Kabine Locada
CHP’nin hükümeti izlemekle görevlendirdiği “Gölge Kabine”, ziyaretçi locasından tam kadro görüşmeleri takip etti. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke de locada “gölge bakanlarla” birlikte görüşmeyi izledi. Bütçe konuşmasına Suriye’deki gelişmelerle başlayan TBMM Başkanı Kurtulmuş da şunları söyledi.
Bakırhan’dan Çağrı, Yılmaz’dan Açıklamalar
DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan bütçe konuşmasında Isparta’da şehit olan askerlere rahmet diledi. Bakırhan, “Sayın Erdoğan Kürt meselesini çözerek tarihe geçme fırsatı sizlerin önünde durmaktadır. Şayet Ankara vizyonu varsa Ankara çözümü de olmalıdır. Bu kritik süreçte fırsat arayışına girmek kimseye kalıcı çözüm sunmaz” dedi. İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de bulunmasına sebep olan şartların fiilen ortadan kalktığını belirterek “Önerimiz, 1 Temmuz 2025 tarihi itibarıyla Suriyeli sığınmacılara sağlanan geçici koruma statüsünün iptal edilmesidir. Suriyelilere dağıtılan 238 bin vatandaşlık iptal edilmelidir.”
Cevdet Yılmaz, “Türkiye Cumhuriyeti olarak, Suriye’nin ve Suriye halkının tamamının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi. TBMM Genel Kurulu’nda 2025 yılı bütçesinin sunumunu yapan Yılmaz, özetle şunları söyledi. “Suriye’de yeni bir tarihi dönüm noktasında olduğumuzu hep birlikte takip ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak, Türk halkı olarak Suriye’nin ve Suriye halkının tamamının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Suriye halkıyla dayanışmamızı sürdüreceğiz, çok acılar yaşadı Suriye halkı. Suriye’de barışın, istikrarın, huzurun temin edilmesini temenni ediyoruz.
Temel bir önceliğimiz de elbette Suriye’den ülkemize yönelik terör tehditlerinin bertaraf edilmesi. Bunun için de her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz. Bir diğer önemli boyut da geçici koruma altında olan nüfustur. Suriye’de güvenin tesis edilmesiyle, ekonomik ve siyasi ortamın iyileştirilmesiyle birlikte Suriyeli kardeşlerimiz ülkelerine onurlu bir şekilde döneceklerdir.
Cevdet Yılmaz, sunumunda ekonomiyle ilgili şunları ifade etti. “2024 yılında kişi başına düşen milli gelirimizin 15 bin dolar, 2025 yılında 17 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmasını bekliyoruz. 2022 yılında dünya ekonomileri arasında 19’uncu sırada yer alan ülkemizin 2024 yılı tahminleri ışığında 17’nci sırada konumlanması beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecini başarıyla tamamlayarak yeniden tek haneli enflasyon seviyelerini görmeyi ve böylece kalıcı fiyat istikrarına geçişi sağlamayı amaçlıyoruz. 157.7 MİLYARLIK REZERV2023 yılı mayıs ayında 98.5 milyar dolar seviyesinde olan brüt toplam rezervler 29 Kasım haftası itibarıyla 59.2 milyar dolar artışla 157.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Ayrıca swap hariç net rezervlerimiz de aynı tarihler itibarıyla 106.3 milyar dolar artış göstererek pozitif bölgeye geçmiş, 45.8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Afet risklerinin azaltılması, depremlerin yol açtığı hasarların süratle giderilmesi ve deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçları ve depreme dayanıklı şehirlerin inşası için toplam 584 milyar lira kaynak ayırıyoruz. Deprem harcamaları yatırım niteliğinde harcamalardır.”